Helloooooo New York!!

Här kommer då lite updates från landet i väst:

Man vet att man är påväg till USA när man går igenom femtioelva säkerhetskontroller (plus några extra eftersom nån jubelidiot nästan lyckades med ett terrordåd på ett flyg i Detroit 25/12) och de går igenom precis allt. Vänder ut och in på vantar, bläddrar igenom min oskyldiga dagbok och kroppsvisiterar en. Puh.

Man vet att man kommit till USA när man får gå igenom sjutton säkerhetskontroller till. Inte lätt att vara terrorist these days. En hel vägg med texten "WELCOME TO UNITED STATES OF AMERICA" är det första man ser. Tillsammans med några hundra amerikanska flaggor. Sen är ju allting större än vad vi är vana vid. Första timmarna fick man lite lätt nackvärk efter att ha tittat uppåt på alla gigantiska byggnader. Och när man beställer en medium kaffe på mcdonalds så får man en liter kaffe. På ett ungefär. Undrar då hur en large ser ut liksom...

Att sova första natten i staden som aldrig sover gick lite sådär. Förutom att det var noll isolering till gatan så var det bara ett par grader varmare i vårt rum än utomhus. Och utomhus är det freakin´cold. Vi snackar typ tio minus. Jag har verkligen lärt mig att uppskatta lager-på-lager- pincipen det här dygnet. Plus mitt förstånd att packa varma grejer.

Omtumlande men underbart. New York är fantastiskt! Strålande sol och fantastiska människor. Idag har vi gjort lower manhattan med bla Ground Zero, (där world trade center en gång stod) Wall Street, Frihetsgudinnan och Brooklyn Bridge. Flanerade genom China Town, Little Italy & Soho. Nosade även runt i Sex and the City- kvarteren runt Bleeker Street & Bond Street.

Såhär ser det ut där World Trade Center stod före 9/11

Frihetsgudinnan!

Magnifik utsikt från Brooklyn Bridge

Ja. Vi har ett jäkla tempo! Och justdetja, jag har köpt en I ♥ NY- tisha :) Maja, det blev en till dig också. Som utlovat!

Imorgon är det årets sista dag. New Years Eve. Får se vart äventyret tar oss då...

Peace out!

Hanna


This is it - AVRESA

Den uppmärksamme lägger kanske märke till att nedräkningen stannat på 0 dagar kvar.
Yes, det stämmer vänner - IDAG ÅKER VI. Galet.

C.r.a.z.y.

Idag lämnar vi ön och imorgon kl. 10.40 går flyget från Arlanda. Mot New York. Packningen är så gott som klar. En härlig blandning av raggsockor, bikini, mössa, shorts...Jag tror att allt ska få plats. Ska bara samla kraft till att trycka ner min 3 kilos- necisär. Sen så.

Lite separations- ångest har jag allt ändå. Ja, okej, Gotland i januari- februari är ju inte the place to be kanske. men det kommer att bli jobbigt att säga hej då till familjen. Vi snackar ett halvår ute i världen. Lilla jag! Det var jobbigt att säga hej då till Linnea och Anna igår också. Filmkvällen hos Ida var greit, och idag ser jag fram emot att krama om Lina & Nico. Jag vet ju att dom allihop kommer att ha en syverän vår: Anna i Barcelona, Linnea på musikutbildning i Växjö, Lina & Nico på roadtrip i USA, Ida i Stavanger och resterande vänner på andra äventyr. Jag vet att jag redan kommer att sakna er, så you better stay in touch with my girls!!

Hej då Gotland, hej då Sverige - vi ses om ett halvår!

/H.

Testar att mobilblogga från G-bo.

0-159a0689619637bebe95620de0cea546.png

Kolla varifrån!

Testar att mobilblogga från G-bo. Nästa gång blir de från NY...


Raggsockorna kanske får trängas med bikinin

New York: 0 till -7 grader för tillfället.




Brrrrr.

Packnings- inferno var det

Det blev en jul i år också.
Även om ett visst litet annat happening själ lite av mitt fokus & min uppmärksamhet i år.

Julafton är ju helig, så då var allt precis som vanligt. Fick användbara saker till resan såsom amerikanska dollar, reselakan & guideböcker. Tack för det!

Men igår, juldagen, brakade det löst. Pack- infernot. Jag har spridit ut kläder och pinaler i hela mitt rum. Och bland alla tankar och funderingar så känns problemet hur i hela världen ska jag få plats med allt lite som en nyckelfråga. Vi snackar fem månader. I en ryggsäck.

Förövrigt var det en supertrevlig hemvändar- utgång i går! Gute vimlade av gamla vänner :)

En vecka. Sju dar. 168 timmar...

Jahaja.
En vecka kvar.
Sen åker vi.
Jorden runt.

Gaaaalet!!

Destination: Australien!

För att hinna presentera alla våra jorden- runt- destinationer innan vi åker, så kan det kanske vara läge att lägga på ett kål eller två.

Australien. Åh. Det är verkligen den destination som jag ser fram emot allra allra mest under denna resa. Australien har alltid varit mitt drömresemål. Just för att det är en helt annorlunda världsdel så långt borta. Okej, typiskt mig, men jag kan inte riktigt sätta ord på det. Det verkar finnas så mycket att se och upptäcka. Ett helt unikt djur- och naturliv. Att dessutom landet råkar vara engelskspråkigt är ju, ja, rätt fantastiskt. Mina vänner har även hyllat The Land Down Under som det mest backpacker- vänliga i världen. Så känn ingen press lilla Aussie, men jag förväntar mig one hell of a upplevelse!!

Under dessa 2,5 månader down under, ser jag mest fram emot:

♥ Snorkling, dykning, surfing...
♥ Ett exotiskt djur- och naturliv
♥ Parteeeey :P Typ med aus- polare i Brisbane
♥ Ett helt land fyllt av backpackers. Typ.
♥ Stora Barriärrevet
♥ Sydney såklart
♥ Goon (vinet) :)
♥ Värme
♥ Äventyr!!  

Lääääääääääääääääääängtar.

/H.


En dag & en sak i taget

Nu när jul, avresa & allmän panik kryper allt närmare, så kör jag på en vattentät taktik: jag tar en dag och en sak i taget. What else liksom?

I fredags kom mina päron upp till Hufvudstaden. Mest för att hjälpa mig transportera hem alla mina saker till öjn. Kanske även lite för att umgås med mig och julmysa/ få dåndimpen av folk, stress & köer på stan. Allt är relativt. Speciellt helgen innan jul. Mamma tvingade med pappa på Peter Jöbacks julkonsert i Globen (jag följde med frivilligt). Pappa var helt lyrisk efter konserten. Men det berodde till 99,9 % på att hockeylegenden Kenta "Magic" Nilsson gått en halvmeter ifrån pappa på vägen ut. Att Kungen, Silvia & Madde suttit cirkus 20 meter ifrån oss, det var tydligen inte lika coolt.

  
Ett litet Peter- Potpuorri! Klicka på bilderna så blir dom större :)
Okej, jag har cheesy julmusiksmak, men erkänner också att det är synd att han är gay...

Under lördagen handlade vi de sista julklapparna inne i city. Precis som ett par tusen andra stockholmare. Puh. Pappa var tapper som stod ut (även om sista timmen var lite plågsam för honom, då jag o mamma skulle in i varenda H&M i city för att hitta en paljettjacka till mamma i rätt storlek) och vi mutade honom med komplimanger efterråt.

Idag har vi packat in i bilen. Bilden var inbäddad i snö. Mor & far svor först lite över det, och sedan suckade dom lite när vi skulle packa in allt. Vadå, flyttkartonger är överskattat. Jag körde på nio kassar och två väskor istället.

/H.


Pimp my Julstämning

Jag har glitter i ansiktet. På min dator. I min säng. I min väska. I min almenacka. I min soffa. I min plånbok. På jobbet. Samma jävla grönskimrande glitter. Glitter ALL OVER. Pimp my julstämning har gått liiite till överdrift skulle man kunna säga.

Orsaken till detta är att jag & A- girl, efter en ganska oklar lördagkväll/ natt, kom hem med två ljusstakar, tre shotsglas och sju glittriga julkulor.

Det står nu en väldigt tom julgran i en bar nånstans på söder. Stackars.

Bara för att jag är helt insnöad (bokstavligen, höhö!) på nya, alternativa jullåtar så bjuder jag härmed på mina tre favoriter:

I don´t believe in angels - Melody Club & Anna Järvinen



Christmas is going to the dogs - Eels



Maybe this Christmas - Ron Sexsmith


That´s all, folks.

/H.

Jul- & resepanik!!

God afton!

Det första jag måste skriva är att såhär dags på dygnet har H. Österberg och dennes hjärna för länge sen sagt tack och godnatt (jag går upp 06.10 om morgnarna) så bered er på ett flippat inlägg.

Idag slog det mig. Glödlampan över mitt blonda huvud tändes. Det gick upp ett ljus. Ja, ni fattar. Here it is:

1. Det är 6 dagar tills jag flyttar från Stockholm och hem till ön. Dock väldigt tillfälligt.
2. Det är 8 dagar till julafton!
3. Det är 13 dagar tills vi åker jorden runt.

Wiowiowiowiowiowiowiowio!

Dock var det inte helt lyckat att dessa ganska stora grejer gick upp för mig samtidigt. Det utlöste en mild (nej, okej, ganska ordentlig) jul & resepanik.

Positivt är att jag handlat alla julklappar (utom Majas, känn dig utvald- sparar det bästa till sist) och dessutom handlat allt till resan. Det sista på listan var reseapoteket. Jag handlade för över 500 spänn. På Apoteket. Stört! Jag har gjort av med galet mycket pengar inför resan de senaste dagarna.

Don´t worry, folks. Snart är det dags för avresa och då blir det lite vettiga inlägg istället för allt detta svamlande. Be patient.

/H.

Lite om resebudget

Många frågar mig vad vi har tänkt oss för budget under den här resan. Och det är ju jättesvårt att beräkna bara så där. Vi snackar ett halvår runt jorden liksom.


Ja. Det kommer att gå åt pengar, frågan är väl bara hur mycket. Självklart beror det på vem man är som reser och vad man har för livsstil under resan. Vi är backpackers. Det säger sig självt lite: ryggsäck. Fem par strumpor. Inga lyxprylar här inte (även om jag kommer smuggla ner lite glajjor, mascara och nagellack och sånt, hehe!). På internet har jag läst rekommendationer, det har varit allt från 30 till 100 000 kronor under ett halvår. Linnea som redan varit iväg, har tipsat lite. Så jag känner att jag har lite koll. Jag & Emelie kommer nog inte lägga några större pengar på mat och boende, men däremot unna oss äventyr och upplevelser. För herregud, this is the time of our life, och då ska det inte snålas! Snorkla, dyka, surfa, lite djungeltrekk...

Sen kan man ju hoppas att det blir något över av Norgepengarna till nästa höst då jag ska leva Det Fattiga Studentlivet. Men det kanske är önsketänkande.

Om ett halvår, med facit i hand, återkommer jag såklart med en uppdatering på detta område.

/H. 

 P.S Vaknade imorse med tanken att jag faktiskt inte har möjlighet att låsa min väska. Det är en snör- variant à la sovsäck och sen ett lock med spännen som man fäller över. Men det kanske kan vara bra att kunna stänga väskan ordentligt under flygningar och så...kom med tips & råd, folk! D.S

14 days to go...

Två veckor. Fjorton dar. Sen kör vi. Jorden runt!

Gosh alltså. Får ständigt frågan: jaha, börjar du få resfeber ännu då? Jotack. Det kan man säga. Så det räcker och blir över. Jag har nog inte riktigt fattat det här liksom. Det är jag som ska iväg. Så som jag längtat & tänkt på den här resan - nu är det snart dags. Tur att det lite jul och sånt precis innan, annars skulle jag väl spricka av entusiasm!

Nej, jag fattar det inte alltså.



Med risk för att låta nördig: den här låten är soundtracket till mitt liv just nu.
Maaaaaah!!

Destination: Thailand!

Då fortsätter min lilla destinations- serie dåra, helt utan inbördes ordning eller logik.

Nu har vi kommit till Thailand! Håll i er, men jag må vara en av typ 1% av den svenska befolkningen som INTE varit i Thailand ännu. Detta exotiska paradis är troligen ganska exploaterat vid det här laget. Ändå ser jag såklart fram emot det. Vi landar ju i Bangkok först, en pulserande storstad med influenser från både öst & väst. Tanken är väl att vi ska hinna uppleva både storstan och ölivet under våra tre Thailand-veckor.

Det här ser jag mest fram emot i Thailand:

♥ Palmer & vita stränder...
♥ Sol & bad
♥ Ö- luff
♥ Fin natur & spännande djur
♥ En annan kultur när det gäller människor, dofter & smaker
♥ God mat
♥ Bra priser!

Sedan är ju Thailand vårt sista stopp innan hemresan i maj, så det är ju där vi har chansen att fylla väskan till max! :)

Nån liten Thailands- veteran eller kanske tillochmed beckpacker som varit i Thailand nyligen och vill dela med sig av lite tips..?

/H.


Då var man klar för att resa då! I princip. Nästan. Snaaart.

I måndags var jag ledig (som alltid) och jag hade två options:

1. Jaga runt på stan efter alla prylar jag ännu behöver till resan plus börja kolla på julklappar
2. Unna mig en softardag efter helgens jobb och inte flytta mig ur soffan eller hemmet på hela dan

Man kan ju säga att det blev en kombo.

När halva dan hade gått hade jag nämligen inte förflyttat mig ur soffan. Men sen hände nåt och jag fick en jäkla fart. Jag & Anna åkte in till Gärdet (vaccinet var slut på Lidingö!) och vaccinerade oss mot svininfluensan. Jag har ju resonerat som så; att eftersom jag inte fått svininfluensan ännu, så kommer jag ju inte få den. Naivt? Jovars. Stod i kö med alla gamlingar, och när vi väl kom in frågade sköterskan om vi hade våra föräldrar med oss. Ehh, näää..? 20- åringar brukar inte ha med sig sina föräldrar vanligtvis. Tydligen gjorde vi ett väldigt ungt intryck på vårdcentralen. Plåster fick vi, och smärta i armen efterråt. Tack tack.

Sen for jag vidare till city. Vet inte vart jag fick den energin ifrån, men plötsligt hade jag roffat åt mig en hel massa reseprylar. Stadium alltså, dom har allt! Kom hem med grejer för över 2000 spänn. Hoppsan. Men å andra sidan är jag typ färdig med grejerna inför resan. Bara lite reseapotek & detaljer kvar.


En vit lite mindre väska, till dagsutflykter etc, åkte med också.


Mindre än tjugo dar kvar till avresan...!!

Sofis Mode - tips från New York

Satte mig idag på lunchen med Sofis Mode som sällskap. Säga vad man vill om Sofi Fahrman, men den tjejen har ju faktiskt lyckats ändå. Då slår den svenska avundsjukan till såklart. Jaha, Stureplan räckte inte till för henne. Okej, hennes nysläppta Elsas Mode lär väl inte vinna nåt litteraturpris direkt, men lite chicklit och budgetfashion i bilage- form har väl ingen dött av. Go Sofi säger jag!

Så, back to min lunch. Slår upp sidan 58, Fråga Sofi, som är mest intressant med tanke på att jag ska till New York relativt snart. Börjar läsa en fråga och stannar upp. Vänta nu, det här är ju MIN text! Komiskt och kul! Hade skickat in en fråga, mest för kul, där jag undrade vart man kan hitta shyssta sneakers & converse till shyssta priser på Manhattan. Så svarade hon och min fråga hamnade i tryck :)


Min fråga är den i mitten, i röda rutan :) Mobilkamera- bild, sorry...

I Need Some Fine Wine and You, You Need to Be Nicer

Detta kan förmodligen vara en av de bästa låttitlar jag känner till.
The Cardigans alltså.

/>

Jag har haft flera Cardigans- perioder i mitt liv. Den första var väl nångång sent nittiotal- tidigt nollnolltal då jag & min vän Kajsa låg på hennes säng och sjöng med till Gran Turismo- skivan. En annan period var på den tiden då en av mina första fyllor ägde rum. Jag minns en liten lägenhet/ gårdshus i Visby med alldeles för mycket folk, Fanta & Vodka, ett bekvämt golv och Long Gone Before Daylight- skivan.

Jajemen.
Men egentligen var det ju inte Cardigans- nostalgi jag skulle skriva om.

Utan att jag är så himla nöjd.
Ni vet alla dom där människorna som sitter och pillar på saker och liksom lär sig själva alla grejer, kilometer ifrån handböcker och bruksanvisningar? Jag har alltid varit lite avundsjuk på dom. För att jag själv aldrig har vågat go crazy och bara testa liksom. För egentligen, vad är det värsta som kan hända? I det här fallet handlar det om lite mera details på denna blogg. Webdesigners garvar säkert just nu, men en sak ska jag säga er: det går framåt! Och jag är bara så nöjd med mig själv liksom (även om headern är under ombyggnad). Jag ser det snöar...

Så.

Det var bara det jag ville få sagt.

/H.

Problemet uppkommer när det som känts fel inte känns konstigt längre- då kan det bli farligt

Slog nog precis rekord i längst blogg- rubrik här på Äventyret. Kan jag kalla den så, min lilla blogg- bebis? Själv har man tilldelats ett ganska ordinärt namn. Men jag trivs med det. Hade vart jobbigt annars kanske...Men som min förra pojkvän sa för hundra år sen: Hanna är liksom lagom. Inte så vanligt som Anna, Elin eller Emma men inte heller för långt, ovanligt eller krångligt. Stämmer.

Men smeknamn är det bannemej svårt att skaffa sig med det namnet. Nanna (2-3 års åldern), Hannis (mellanstadiet), Hanna 2 (högstadiet), Blondie (gymnasiet) och nu nya East (founded by Anna). Förra helgen blev det även Hanna Havanna (Tack Jakob! Ingen press alls där på att behöva uppleva sitt smeknamn liksom).

Om jag nu inte ska fastna helt i det här med smeknamnm, så är det bäst jag går vidare.

Fikade idag med en gammal classmate som ringde lite oväntat idag. Glatt överraskad tog jag mig in till stan. Så efter att jag överdrivet intresserad studerat svindyra kaffemaskiner på NK bredvik Rickard Wolf med pojkvän (hans pojkvän skulle förövrigt kunna vara hans son, så stor är åldersskillnaden. Snygg är han också. Pojkvännen alltså, inte Wolf...) mötte jag Erik. Vi fikade i Gamla Stan. Pratade gamla tider, musik och Australien.

De har ju vänstertrafik down under...kan bli intressant! Som Linnéa sa: problemet uppkommer när det som känts fel inte känns konstigt längre - då kan det bli farligt. Fatta: köra på FEL sida om vägen. HELA tiden. Rondeller?!? Ryyys.

Grattis Emelie, då åker på att köra i Australien om och när vi ska hyra bil.

Nej nu ska Idol få hela min uppmärksamhet. Fick rysningar när dom körde Don´t Stop Believing i början.

Jag vet. Jag är så jäkla nördig.

/H.


See the World: ett jorden runt- soundtrack som heter duga



Ni kanske har hört talas om Spotify? Typ världens bästa uppfinning. På samma nivå som Fm- transmittersändaren, Internet & Google. Den harangen har jag nog dragit förut vill jag minnas. Tål att upprepas!

Så, nu har jag nördat loss och satt ihop århundradets bästa Jorden Runt Soundtrack.
Tack, tack, jag vet - jag är så jäkla begåvad. Min känsla för musikaliska matchningar alltså. Åtmindstone när det gäller titlar och så, hehe :P

Voìla!

- A World to be Found - Birgit Bidder (Europeiska Reseförsäkringar)
- Californa - Phantom Planet (The OC Soundtrack)
- All Around the World - Oasis
- Breakfast in America - Supertramp
- Another Travelin´Song - Bright Eyes
- What a Diffrence a Day Made - Dinah Washington
- (Sittin´ on) The Dock of the Bay - Otis Redding
- Piazza, New York Catcher - Belle and Sebastian
- New york, new york - frank sinatra
- Travelin´Band - Creedence Clearwater Revival
- California Dreamin´- The Mamas & The Papas
- Down Under - Men at Work (förlåt, men vem fan kom på det bandnamnet..?!?)
- Theme from New York, New York - Liza Minnelli
- Leaving New York - REM
- Your song - Billy Paul (Vingreklamen?)
- Fairytale of New York - The Pogues
- What a Wonderful World - Louis Armstrong
- Around the World- Daft Punk
- Kids in America - Kim Wilde
- See the World - The Kooks

Lite mixat, maxat, blandat & schitzo - precis som jag.

/H.

Sömnsvårigheter

Det här med resor ger en lätt sömnsvårigheter. I alla fall mig. Jamenar, jag är ganska bra på att fundera för mycket. Helst då man egentligen har planerat att sova.

Random onödiga saker flyger runt i mitt huvud: vart får man tag i en liten Sverige- flagga att sätta på väskan? Vart ska jag knöla ner alla dom grejerna som verkligen inte kommer få plats i väskan men som jag ändå kommer vilja ha med mig? Hur svarar man en liten thailändare att man är smickrad, men faktiskt inte riktigt känner för att gifta sig med honom? Osv.

Så, om jag har svårt att sova nu - hur ska det då gå om typ två veckor...?

Hej koffein säger jag bara.


Nu är vi tre som drar jorden runt: Em, jag & Mini- PCen!

Tjenamors,

Jeeez, nu har det hänt en del minsann!

1. Det har gått och blivit december
2. Första advent har passerat
3. Mindre än en månad kvar till avresan!!



Wiowiowiowiowiowio! Lite samma saker där kanske, men men.

Har tillbringat en supertrevlig helg i Linköping med vänner. Lite vin & öl (eller mycket) och sen svängade vi våra lurviga på stekarstället (enligt Jakob i alla fall) Platå. Nice var det! Värt en betongkeps dan efter. Emelie och jag snackade såklart en hel del om Resan med stort R. Blev ganska till mig när hon visade sin sprillans nyinköpta Mini PC som ska få följa med jorden runt! Whoho! Så nu är vi tre. Three is the magic number...eller? Vi får se till att ha en liten dop- ceremoni i alla fall. Det lär det bli bra updates på den här bloggen framöver i alla fall, samt facebookande och Skypande med familjen under det här omtumlande halvåret.

Enjoy väl :)

(det ska jag göra...!)

/H.

RSS 2.0